Per tots aquells que són més de motos que de cotxes us interessa llegir tot el que direm a continuació, ja que la seguretat a la carretera és el més important.
Els cascs, desgraciadament, no són eterns, i igual que tot amb el temps es desgasta i es torna inútil.< Els cascs són importants per la conducció perquè és un element vital per la nostra protecció en cas de que tinguem un accident. Però, la gran incògnita és: quan és recomanable canviar el casc?
Primerament, farem un repàs de quines són les parts que composen un casc:
- La part externa: anomenada calota externa. Normalment, està fabricada amb resina termoplàstica o materials composats per fibra de vidre, de carbono, aramida o combinacions de tots aquests materials. La seva funció principal és protegir la calota interior i a més a més actua de barrera contra els elements externs (atmosfèrics o petits impactes).
- La
part inferior: està formada per farcit, anomenada calota interna.Aquesta part està fabricada amb poliestirens expandit de diverses densitats. Té la funció de protegir de cops a baixes i a altes velocitats. Aquesta part quan rep un impacte, acumula la energia de l’impacte trencant-se i d’aquesta manera evita que el mal arribi al nostre cap.
- La part interior: l’encoixinat, que és la part que esta en contacte directa amb la nostre pell. L’encoixinat interior està fet de materials antial·lèrgics i últimament desmuntables i a més a més es poden rentar amb la finalitat que puguem mantenir el casc net
i en bones condicions durant més temps.
És important que tinguem en compte que en el cas de rebre un impacte, ja no parlem d’accidents, sinó que si el casc se’ns cau des de certa altura, la millor recomanació que et podem donar és que l’enviïs al fabricant perquè verifiqui que no ha patit ningun desgast.
Si a simple vista veiem alguna esquerda, ja ens podem desfer del casc perquè no ens protegirà.
QUANT TEMPS DE VIDA DE TÉ UN CASC?
Això no depèn de la calota externa perquè els materials amb els que està fabricada tenen una duració molt elevada. Tampoc depèn del encoixinat extern perquè en el cas de ruptura pot ser substituït per un altre. La part que fixa la duració del casc es la calota interna, ja que es la que absorbeix els impactes en cas de caiguda.
Tenint en compte que el poliestirè és biodegradable, té una vida màxima que dependrà del tractament que se li hagi donat durant la fabricació i també dependrà de a quines condicions hagi estat exposat.
Els fabricants, generalment, recomanen canviar el casc si té entre 3 i 7 anys d’ús. Per això, si voleu saber quan l’heu de canviar només heu de mirar la data de fabricació del casc, que està en el seu interior i preguntar al fabricant quina és la seva duració màxima.
Sabent això i tenint en compte quin ús li heu donat al casc heu de determinar si és hora de canviar-lo o no.